Select Page

V ponedeljek, 16. maja 2022, je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota potekalo 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije 2022. Predstavnice zasavske regije so bile Elma Bešić, Nika Lovše in Tinkara Pervinšek, dijakinje 2. letnika zdravstvene nege, ki so zagovarjale raziskovalno nalogo na interdisciplinarnem področju z naslovom Vpliv pomanjkanja spanja mladostnikov na spomin, koncentracijo in motorične sposobnosti. Strokovna komisija jim je podelila srebrno priznanje.

Raziskovalna naloga je nastala pod mentorstvom Stane Kovač Hace, Žive Pirnar in Marije Urbančič Suhadolnik. Dijakinje so z anketnim vprašalnikom, ki so ga izpolnili dijaki dveh srednjih šol, ugotovile, da večina mladostnikov spi manj od priporočenih osem do deset ur na noč, imajo drugačen ritem spanja med vikendom kot med tednom in da si slaba polovica mladostnikov redno privošči daljše popoldansko spanje (od ene do štiri ure), ki pa ne more nadomestiti kvalitetnega nočnega spanja.

V zanimivem eksperimentu so se z lastno izkušnjo prepričale, kako pomanjkanje spanja vpliva nanje. Ugotovile so, da so ob manjši količini spanja dosegle slabši rezultat pri nalogah, v katerih so preverjale svoj spomin, njihova koncentracija je bila slabša, ko so reševale matematične naloge, poleg tega pa so se slabše odrezale tudi pri nalogah, ki so preverjale njihove motorične sposobnosti (vzdržljivost in ravnotežje).

Dijakinje so v raziskovalni nalogi ugotovile, da je kakovostno spanje pomemben del življenja mladostnikov. Svojim vrstnikom sporočajo, da na učni uspeh pomembno vpliva tudi zadostna količina spanja.

Iskrene čestitke dijakinjam za odličen uspeh!

 

Dostopnost