Select Page

                       

4-TEDENSKI PROGRAM vadbe in zdrave prehrane

V Zdravi šoli smo se v šolskem letu 2021/22 vključili v program Fit najstnik. Pobudnik programa za najstnike je bila profesorica športne vzgoje na Gimnaziji Celje-Center. V letu 2020 je začela izvajati pilotni program na svoji šoli.

Zakaj?

Posledica pomanjkanja telesne aktivnosti in prekomerni vnosi energijsko bogate hrane in  visoko procesirane hrane vodi v povečanje telesne mase, ta pa v odrasli dobi vodi do civilizacijskih bolezni. Čas epidemije je bil tudi čas, ko mladostniki v večini niso bili pretirano telesno aktivni, zato smo se na šoli odločili, da začnemo izvajati program, predvsem z namenom, da mladostniki spremenijo svoj življenjski slog, da postanejo telesno aktivni in da spremenijo navade slabega načina prehranjevanja.

Dijakom sem program podrobno predstavila. V Teamsih sem ustvarila ekipo, kamor sem naložila vsa potrebna gradiva o zdravem načinu prehranjevanja in video posnetke z vadbami. Dijaki so vodili dnevnik prehranjevanja in koledar aktivnosti. 2 krat na teden so polurno dejavnost izvedli pri urah športne vzgoje, 1 krat tedensko smo se dobili v Teamsih, kjer smo skupaj izvedli vadbo, 2 krat na teden pa so lahko sami načrtovali čas treninga.

Z 2. letniki program Zdravstvena nega smo z aktivnostjo začeli v mesecu oktobru. V program se je vključilo 16 dijakov. 4-tedenski program je uspešno končalo 10 dijakov. Upamo, da bomo na šoli s programom nadaljevali, navdušili še kakšnega dijaka za spremembo slabega življenjskega sloga.

Cilji programa so: ozaveščati o pomenu redne telesne dejavnosti in zdravem načinu prehranjevanja za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni; spoznanje, da se učinki zdravega življenjskega sloga kažejo tako na telesnem in duševnem področju; zmanjšati tveganost za pojav bolezni srca in ožilja, diabetesa tipa 2, motnje prehranjevanja; lažje obvladovanje prekomerne telesne mase in povečanje telesne pripravljenosti …;  zmanjševanje možnosti za duševne motnje, kot so tesnoba, depresija …;  obvladovanje stresnih situacij; izboljšati kvaliteto svojega življenja. Cilj, ki ga želimo še posebej poudariti pa je, da mladostniki po končanem programu nadaljujejo z aktivnim in zdravim načinom življenja.

Dijaki, ki so bili vključeni v program, vam bodo sami zaupali svoj recept za spremembo življenjskega sloga.

 

                                                                                                            Stana Kovač Hace, prof.

»Recepti« dijakinj za spremembo življenjskega sloga

Pred začetkom projekta FIT NAJSTNIK sem si želela spremembe in sem potrebovala motivacijo. Pred leti sem motivacijo našla in se s pomočjo vaj, ki so bile  podobne vajam v projektu Fit najstnik, spremenila, a sem kasneje opustila vsakodnevne vadbe. Ko sem slišala za ta projekt, sem ponovno dobila voljo do vadbe, poleg tega sem dobila tudi zamisli za obroke, katerih se nisem držala do popolnosti, a sem se jim poskusila vsaj približati. Poleg tega sem med izvajanjem projekta prvič po približno osmih letih zajtrkovala.

Sedaj po končanem projektu še vedno izvajam vaje, res je, da ne vsak dan, ampak vsaj dvakrat ali trikrat tedensko. Prav tako si vzamem več časa za sprehode in tudi zajtrke, katere sem od poteka projekta Fit najstnik in do danes imela več, kot prej v vseh letih mojega izobraževanja.

Z rezultati, ki so del projekta, sem zadovoljna, zaradi zajtrkov sem bolj zbrana v šoli, z vadbami in sprehodi pa nekako odmislim šolo in se sprostim (predvsem z vsakodnevnimi sprehodi), tako da sem za tem pripravljena na učenje, ob katerem sem tudi bolj zbrana in si več zapomnim.

                                                                                                                    Lucija Grošelj, 2. A

V projektu Fit najstnik sem letos sodelovala prvo leto. Za projekt sem se odločila, ker želim vzdrževati psihično in fizično kondicijo. Projekt mi sicer drastično ni spremenil življenja, saj sem že prej aktivno telovadila, mi je pa bil odlična dodatna motivacija. S projektom sem spoznala različne zdrave jedi, ki sem jih sedaj vnesla v svoj jedilnik. Hvaležna sem razredničarki, da nas je spodbudila k sodelovanju in nam tako obogatila dneve ter tako pripomogla k bolj zdravemu načinu življenja v
našem razredu.

Larisa Selan, 2. A

Ker se je svet z leti tako zelo spremenil, se je spremenil tudi naš način življenja. Začeli smo se prehranjevati zelo nezdravo, v večini pa smo opustili tudi gibanje. Če želimo živeti bolj zdravo, moramo opustiti nezdrave navade, se prehranjevati bolj zdravo in biti telesno dovolj aktivni.  Program Fit najstnik ti pomaga na poti do zdravega življenja. V program so vključeni recepti jedi in različne vaje, ki jih izvajaš vsak dan. Če se programa redno držiš, po nekem času pridejo tudi rezultati.

                                                                                                                                                                                                                                                                              Nika Lovše, 2. A

Najprej moramo spoznati, kaj je zdrav življenjski slog. Spoznala sem, da moramo uživati raznoliko hrano, se veliko gibati, uživati dosti sadja in zelenjave, zmanjšati vnos soli in sladkorja in piti veliko tekočine.

Ker sem želela pri sebi nekaj spremeniti, sem se v šoli pridružila projektu Fit najstik. Pri tem projektu smo vsak dan v tednu delali različne vaje pri športni vzgoji, nekatere dneve s profesorico, nekatere pa kar sami. Dobili smo tudi koledar aktivnosti in dnevnik prehranjevanja ter si zabeležili, ko smo vadbo opravili. Ko sem prvič začela z vadbo, je bilo kar težko, saj je vsak začetek težak.Vsak dan sem pridno izvajala vadbe in se trudila čim bolj redno zapisovati mnenja v koledar aktivnosti, saj želim spremeniti svoj življenjski slog.

Mislim, da je bilo kar zabavno sodelovati v tem projektu in tudi danes naredim kakšno vajo sama ali skupaj s prijateljico.

                                                                                                     Lejla Lana Racman, 2. A

Ko se zbudiš, si pripraviš zajtrk. Telesu moramo zagotoviti dovolj energije za delo v šoli. Zajtrk naj bo bogat s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kakovostnimi beljakovinami in maščobami. Namesto belega kruha si privoščimo polnozrnat kruh,  pripravimo si lahko ovsene kosmiče ali si skuhamo proseno ali ajdovo kašo, polento … Dodamo skuto, grški jogurt, da zadostimo potrebam po kakovostnih beljakovinah. Ne smemo pa pozabiti na maščobe, zato jedi obogatimo z oreščki, s semeni, z avokadom … Pripravimo si lahko tudi jajca, pršut, tuno ali pa si pripravimo različne napitke.

Ko pridemo iz šole, pojemo kosilo, nato si vzamemo čas za počitek. Po počitku sledi  čas za telesno aktivnost. Po vadbi si pripravimo malico, nato pa se začnemo učiti.

Po nekaj tednih boš opazil razliko, počutil se boš bolje.

                                                                                                                          Elma Bešić, 2. A

V sklopu projekta Fit najstnik smo si v mesecu oktobru za en mesec postavili izziv, da bomo opazovali naše telo,  kako se čez mesec z gibanjem spreminja. Izziv je na prvi pogled izgledal lahek, a se je kasneje izkazal za težkega, saj jih je veliko obupalo že po nekaj dnevih. Sama sem mnenja, da bi lahko bilo takšnih projektov več in bi si lahko vsak vzel manj kot 30 minut časa in razgibal svoje telo in tako poskrbel za svoje zdravje in dobro pripravljenost telesa. Med projektom smo ugotovili, da se spremembe v telesu lahko opazijo že po mesecu, če redno in učinkovito izvajaš vaje in ti lahko zelo dobro koristijo v šoli, pri učenju in boljši zbranosti.

                                                                                                               Tinkara Pervinšek, 2. B

 

 

Dostopnost