Select Page

Zdi se, da smo na to bolezen kar malo pozabili, ker smo vsi obremenjeni s Covidom 19 , novim virusom, ki povzroča preglavice večjemu številu prebivalstva kot pa virus HIV.

AIDS je kratica, ki izhaja iz angleščine: Acqired ImmunoDeficiency Sindrome in pomeni, da gre za oslabitev imunskega sistema. Telo je tako oslabljeno, da se ne more boriti proti okužbam, ker ima uničen obrambni sistem. Virus za svoje razmnoževanje uporablja celice, kar mu limfociti preprečujejo. HIV pa napade ravno limfocite.

Kako se lahko okužimo?

Najpogosteje pride do okužbe pri spolnih odnosih z okuženo osebo ali pri izpostavljenosti okuženi krvi ali krvnim pripravkom. Pogosto se posamezniki okužijo pri uporabi že uporabljenih igel pri apliciranju prepovedanih drog. Možen je prenos virusa iz okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom ali med dojenjem. Pri vsakdanjih stikih se virus ne prenaša. Prva pomoč pri vbodu je IZTISKANJE IN SPIRANJE RANE Z VODO IN UPORABA ANTISEPTIKA, potem pa takojšen obisk zdravnika.

Okužbo lahko preprečimo z varnimi spolnimi odnosi, torej z enim stalnim partnerjem ali  z uporabo kondoma.

V Sloveniji okužba s HIV ni pogosta. V letu 2018 do vključno 20. novembra je bilo na NIJZ prijavljenih 32 novih okužb z virusom HIV. V letu 2016 je bilo testiranih 1.8 % prebivalstva Slovenije, kar pa je manj kot v drugih evropskih državah.

Dostopnost