Select Page

PO VALVASORJEVI POTI

18. maja je 33 pohodnikov  v organizaciji Srednje šole Zagorje in Planinskega društva Zagorje odšlo na 5.objem Zagorske doline. Tokrat ni bilo veliko hoje, zato pa je bil pohod kulturno in kulinarično obarvan.
Pohod smo začeli pri Čebelarskem domu na Izlakah, kjer nam je čebelar, g. Franci Lazar, povedal marsikaj zanimivega o življenju čebel, se z nami sprehodil po učni poti in na ogled postavil čebelnjak. Predsednik KS Izlake, g. Sašo Vučko, nam je odprl vrata grajske kapele. V tišini, ki se spodobi za tak kraj in v spoštovanju do tistih, ki so našli (pa tudi izgubili) svoj zadnji dom v grobnici pod tlakom, smo prisluhnili  dijakinji Neži Pirnovar in njeni izvedbi Aleluje.
Da imamo na šoli kar nekaj glasbenih talentov je dokazala tudi Patricia Letica. Izlaški župnik g. Janez Mihelčič ji je omogočil, da je s svojimi prsti oživela več kot 250 let stare Janečkove orgle. Mogoče so tako  v cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata prvič zadoneli akordi pesmi Vse najboljše.
Hrani za dušo smo dodali tudi hrano za telo. Na šoli že vrsto let promoviramo lokalne pridelovalce hrane. Tokrat pa smo jih tudi obiskali. Seveda pa je predstavitvi kmetije Sešlar in kmetije Ule sledila degustacija njihovih proizvodov in tudi bližnjega soseda Mlinarjevega sina. Pri tem nas je finančno podprl Inštitut za afriške študije, ki sodeluje v projektu #GEGL.
Pot, ki se je končala pri Prašnikerjevi piramidi, prvem spomeniku na Kranjskem, posvečenem Janezu V. Valvasorju in s pogledom na nekdanji Hotel Medijske Toplice smo objem zaključili z mislijo: “se bo kdaj spremenil naš odnos do (lokalne) naravne in kulturne dediščine? Moramo najprej vse uničiti, da spoznamo, kaj smo imeli?”

 

        

                

     

 

Dostopnost