Društvo diabetikov Trbovlje ima v svojem programu tudi izobraževanje članov za lažje vodenje svoje bolezni. Pred dnevom sladkorne bolezni, ki ga praznujemo 14. novembra, sem poklicala prof. Mojco Omahne v Srednjo šolo Zagorje in vprašala, ali bi nam lahko pripravila predavanje o zdravi prehrani, za udeležence pa bi v šoli pripravili zdrave prigrizke.
16. novembra 2016 se je v predavalnici Delavskega doma Trbovlje zbralo 49 naših članov. Po predavanju dr. Boštjana Leskovarja o vplivu sladkorne bolezni na srce nam je prof. Mojca Omahne predstavila ustrezno prehrano za sladkorne bolnike in način priprave, kar pomembno vpliva na nivo sladkorja v krvi. Med predavanjem so v dvorano vstopili dijaki v uniformah in nosili pladnje z dobrotami. Pogled nanje je bil izjemen. Hodili so po dvorani in nam ponujali solato iz ajdove kaše, falafel, taziki in avokadov namaz, manjkalo ni niti sladic. Okusili smo slivovo šarloto s kavino kremo in zavitek z malinami in kokosom. Vse je bilo za nas novo in zelo okusno, posebej navdušeni pa smo bili nad samo izvedbo, saj so nas dijaki prav razvajali. Hvala profesorici Mojci Omahne za organizacijo in izvedbo pogostitve, dijakom 5. letnika: Blažu Strgaršku, Janu Novaku, Marku Hudomalju in Tjaši Salobir za pripravo jedi in postrežbo ter Žigi Širclju in Irmi Stubičar Eterović, ki sta v šoli tudi pripravljala jedi.
Prepričana sem, da naše sodelovanje ni bilo zadnje.
Cvetka Kozmus,
predsednica Društva diabetikov Trbovlje