Select Page

V petek, 8.4. 2016, je v Novem mestu potekalo državno tekmovanje iz Zdravstvene nege. Dijaki 11 zdravstvenih šol so tekmovali na likovnem in literarnem delu, ter znanju stroke. Letošnja tema za likovno in literarno ustvarjanje je bila sladkorna bolezen. Tema za tekmovanje iz strokovnega znanja pa je bila paliativna zdravstvena nega in obvladovanje bolečine.
Naša šola se je udeležila tekmovanja z literarnega področja in znanja stroke.
Literarno je svoje znanje o sladkorni bolezni s pomočjo spisa izkazalo pet dijakinj 2.a in 2.b. Komisija državnega tekmovanja je spis Marine Eberl z 2.a razreda uvrstilo med pet najboljših in ji zato podelila priznanje.
Za tekmovanje iz strokovnega znanja se je na šoli odločilo veliko dijakov 3. in 4. letnika zato smo za izbor morali izvesti šolsko tekmovanje, na katerem so se najbolje izkazali Patricija Sevšek, Eva Benko, Jana Čopar, Asim Merdanović in Monika Grošelj. Zmaga na šolskem tekmovanju pa je pomenila zanje veliko dodatnega učenja o temi, ki je mladim precej tuja. Že na naši prvi uri priprav sem dijakom povedala, da je tema o bolečini, umiranju, smrti in žalovanju izjemo težka, vendar, da bodo po vseh teh urah, ko smo se na tekmovanje pripravljali, urah, ki so jih namenili prebiranju te literature in urah, ko so o tem razmišljali, se o tem pogovarjali, ne glede na rezultat na državnem tekmovanju, postali drugačni ljudje. Ljudje, ki bodo razmišljali bolj zrelo, bolj empatično, bolj življenjsko in bodo hkrati smrt znali spoštovati in sprejemati, kot del življenja. Po kar nekaj skupnih urah preživetih z njimi ob učenju predpisane literature, sem ugotovila, da je vseh pet dijakov osvojilo in sprejelo paliatvno dojemanje in sprejemanje življenja in smrti. To je bil moj cilj, zato sem ponosna na vseh pet, najboljših pet dijakov na šoli iz znanja o paliativni oskrbi.
Vendar to še ni vse. Na državnem tekmovanju sta kar dva naša dijaka: ASIM MERDANOVIĆ( 4.B) IN PATRICIJA SEVŠEK ( 3.A), osvojila srebrno priznanje, pred njima je bila le ena dijakinja s Srednje zdravstvene šole Maribor, ki je prejela zlato priznanje.
Čestitam
Jožica Jelen Jurič

drzavno_ZN_2016_4

drzavno_ZN_2016_3 drzavno_ZN_2016_2

Dostopnost