Srednja šola Zagorje je v preteklih letih pridobila naziv Zdrava šola. Da pa nismo zdrava šola samo na papirju, dokazujejo številne aktivnosti, ki potekajo na šoli in so povezane z zdravjem. Ena izmed njih je tudi vsakoletna predstavitev zdravega zajtrka za dijake prvih letnikov šole. Slovenska raziskava je pokazala, da zajtrkuje le 62 % žensk in 47 % moških, najbolj neredno pa se prehranjujejo odrasli, stari od 18 do 25 let. Posledice tega so različne vrste bolezni: sladkorna bolezen tipa dve, maščobe v krvi, preveč slabega holesterola, srčno-žilne bolezni … Pravilno prehranjevanje naj bi vsebovalo tri glavne obroke in enega do tri vmesne prigrizke. Z zajtrkom lahko pokrijemo 20 do 25 % energijskih potreb. Ob svetovnem dnevu hrane so v petek, 17. 10. 2014, pod mentorstvom Mojce Omahne, učiteljice praktičnega pouka, pripravili in predstavili zdrav zajtrk dijaki 4. in 5. letnika, programa gastronomija. Zdrav zajtrk je vseboval naslednje jedi: čaj, mleko, kakav, limonado, maslo, marmelado, med, umešana jajca, perutninske hrenovke, palačinke, koruzne kosmiče, jogurte, ajdovo kašo z zelenjavo v solati, polnozrnato pekovsko pecivo, ovsene kosmiče s suhim sadjem, sir, zeliščne namaze, zelenjavo v kisu, praženec s sadno omako, sveže sadje (jabolka, hruške, banane, ananas, pomaranče, grozdje). Za slajenje so uporabili med in rjavi sladkor. Dijaki prvih letnikov so se ob zajtrku seznanili s pomenom prvega obroka za dober začetek dneva. Če bodo nekateri od njih zaradi te izkušnje izboljšali svoje prehranske navade, je bil namen dogodka dosežen.
V šolskem bistroju v namen osveščanja pomena zajtrka za zdrav začetek dneva ponujamo prigrizke že zjutraj.
mag. Maruša Kolar