Select Page

Zakladi dragoceni

V naročju babičinih rok sreča nas objame,

zgodbe starih dni v nas oživijo same.

Dedkov smeh je kot sonce, toplo in živo,

z modrostjo nam kaže, kako se v življenju vije pot.

Babice so kot rože, nežne in polne ljubezni,

v njihovi bližini se vsaka skrb razblini.

Dedki so kot skala, trdni in zanesljivi,

v vsaki težavi nas vedno podprejo aktivni.

Njihova ljubezen nas spremlja na vsakem koraku,

vsaka beseda, vsak nasmeh, v nas pusti globok pečat.

Babice in dedki, zakladi dragoceni,

naj sijejo v naših srcih, večno in neskončno.

Lucija Grošelj in Rok Korinšek, 4.a

 

Da bi na poseben način obeležili mednarodni dan starejših, smo dijaki Srednje šole Zagorje, program Zdravstvena nega v okviru projekta Zdrava šola načrtovali izvedbo prireditve, ki bo kulturno – družabne narave. Med planiranjem prireditve smo v kulturni del vključili tudi branje pravljice, katero smo  dijaki izbrali  zato, ker so nam  ravno to pravljico največkrat prebirali naši stari starši. Dijaki smo se o pomenu te pravljice v šoli pogovarjali in vadili doživeto branje. Tako smo v pripravah na prireditev za starostnike obeležili tudi Nacionalni mesec skupnega branja.

 V četrtek, 5.10.2023, smo dijaki 4. a razreda Srednje šole Zagorje, oddelka zdravstvene nege, za oskrbovance v Domu starejših občanov Izlake izvedli prireditev za njihov praznik ob dnevu starejših. Za to prireditev smo se odločili, saj smo mnenja, da  si starejši zaslužijo veliko spoštovanja, topline, ljubezni in pozornosti vsak dan, ne le ob dnevu starejših.

Tako smo se dijaki, ki smo sodelovali na prireditvi,  v četrtek zbrali v Domu starejših občanov Izlake v polni pripravljenosti, da oskrbovancem polepšamo dan in jim narišemo nasmehe na obraz. To smo naredili s čudovitim programom, ki je vseboval vsega po malem. Malo zabave in malo tudi obujanja spominov in pri nekaterih oskrbovancih celo kakšno solzo. Za začetek je dijakinja Eldina Smajić prebrala nekaj besed o dnevu starejših in zakaj ga praznujemo. Nato pa smo  pričeli z zabavnim programom, ki je vseboval misli dijakov, ko smo povedali, kaj vse so nas naučili babice in dedki in zakaj smo jim hvaležni; doživeto branje pravljice Rdeča kapica; recitacija avtorske pesmi z naslovom Zakladi dragoceni, ki sta jo spesnila dijakinja Lucija Grošelj in dijak Rok Korinšek. Ko pa se je prireditev bližala koncu, je dijak Rok na harmoniko zaigral pesmi Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi in pa Ljubezen mamina. Da pa smo prireditev zaključili z nasmehi in veseljem, je Rok zaigral še nekaj poskočnih pesmi, na katere smo dijaki z oskrbovanci prijetno zaplesali. Povsem na koncu prireditve smo se od oskrbovancev  poslovili tako, da smo vsakemu podarili knjigo, v katero smo zapisali lepe misli.

Naše mnenje o dnevu starejših in na splošno o starejših občanih je, da moramo biti mlajši do njih vedno spoštljivi in prijazni, saj so oni razlog, da smo takšni, kot smo. Kljub temu, da se tudi oni od nas učijo o novodobnih rečeh, nas ne more o življenju, oliki, ljubezni in radodarnosti naučiti nihče bolje kot prav oni. Zato se jim iz srca zahvaljujemo in smo hvaležni, da so ob nas.

Tudi starati se je lepo.

Lara Skerbinek

FOTO:  5.10 2023. dijaki SŠ Zagorje in oskrbovanci DSO Izlake   na prireditvi ob mednarodnem dnevu starejših, avtorica fotografij:   Lea Šehić Kumlanc

Dostopnost