Select Page
Slavnostno odprli učno prodajalno na Srednji šoli Zagorje

Zagorje, 23. 6. 2023 – V učni prodajani, ki so jo danes slavnostno odprli na Srednji šoli Zagorje, se bodo novi rodovi trgovk in trgovcev lažje seznanjali s praktičnimi vidiki tega zanimivega in perspektivnega poklica. Učna prodajalna za dijakinje in dijake smeri trgovec in ekonomski tehnik je v celoti opremljena in založena z izdelki, ima tudi delujočo blagajno in omogočajo kakovostno praktično učenje mnogih veščin, ki jih prodajalke in prodajalci pri svojem delu potrebujejo.

Učno prodajalno je opremil in uredil Mercator, ki je do zdaj srednjim šolam po Sloveniji doniral že trinajst učnih prodajaln. Mercator želi tako vzpostaviti dolgoročno sodelovanje s šolami in promovirati poklic prodajalec. Mercatorjeve prodajne inštruktorice obiščejo učne prodajalne tudi med letom in jih posodabljajo, sodelujejo pa tudi v učnem procesu ob predstavitvi poklica prodajalec ter pri izobraževanju s področja prodajnih veščin in sodobnih prodajnih orodij. Poklic prodajalec je že dlje časa med deficitarnimi poklici, v Mercatorju pa ga želijo tudi z učnimi prodajalnami in posredovanjem informacij o najsodobnejših trgovskih praksah bolj približati mladim.

Ravnateljica Aljaša Urbanija je ob odprtju učne prodajalne poudarila: » Zelo smo se razveselil dejstva, da bomo tudi v Srednji šoli Zagorje lahko dijakom ponudili kvalitetno in konkretno pridobivanje poklicnih kompetenc za poklic prodajalec. Stara armenska modrost pravi, da nekaterih stvari ne moreš narediti, dokler se jih ne naučiš, drugih se ne naučiš, dokler jih ne narediš. Prepričana sem, da bodo naši dijaki z veseljem pridobivali nove veščine in praktična znanja v novi, čudovito opremljeni učilnici za praktični pouk. V imenu dijakov in učiteljskega zbora se vsem odgovornim iz Mercatorja iskreno  zahvaljujem za odlično donacijo.

Romana Kramar iz Mercatorja pa je povedala: »Resnično je pomembno, da trgovke in trgovci svoje delo opravljajo ne le z veseljem, ampak da so za svoje delo tudi dobro usposobljeni. Seveda se lahko vsega naučimo, učiti pa se moramo ves čas, saj nas k temu navsezadnje silijo tudi hitre spremembe v tehnologijah. Šolani in usposobljeni kadri imajo boljše izhodišče, da so pri svojem delu uspešni in zadovoljni. Tudi trgovina se vedno hitreje avtomatizira in se tehnološko razvija, dobrega prodajalca pa vseeno ne more nič nadomestiti, zato je pomembno, da se prodajalke in prodajalci najprej dobro izučijo, nato pa stalno profesionalno izpopolnjujejo in napredujejo.«

Mercator je prvo učno prodajalno doniral Ekonomski šoli Šolskega centra Ptuj leta 2016, nato je opremil še učne prodajalne v Mariboru, Kranju, Novi Gorici, Kopru, v Velenju in v Celju, Novem mestu, Ljubljani in Murski Soboti, Slovenj Gradcu, v Kočevju in zdaj v Zagorju.

Mercator je kot prvi pri nas uvedel številne novosti na področju trgovine, od spletne market trgovine že pred več kot 20 leti, samopostrežne blagajne in samostojnega skeniranja do mobilne aplikacijo, ki je tudi mobilna denarnica, ustvarja pa tudi številne digitalne vsebine, ki so dostopne tudi na pametnih telefonih in so blizu tako mladim prodajalcem kot kupcem.

 

 

 

***

Dostopnost