Select Page

Dijaki so se že drugič v letu 2020 soočili s šolanjem na daljavo in omejitvijo gibanja na občine. Poleg pouka so se na splet preselile tudi popoldanske dejavnosti, kar pomeni, da dijaki veliko časa presedijo za računalnikom ali s telefonom v roki, svetovni splet pa jih lahko hitro posrka, da pozabijo na druge dejavnosti, ki bi jih lahko počeli doma. Dnevi tako postanejo enaki, dijaki se lahko začnejo dolgočasiti in še pogosteje iščejo zabavo na spletu.
Člani tima zdrave šole smo za dijake pripravili različne predloge za preživljanje prostega časa v decembru, s katerimi so dijaki v svoje življenje uvedli nove navade, spletli tople družinske vezi, pregledali leto, ki odhaja, in si postavili cilje za prihodnost ter poskrbeli za svoje telesno in duševno zdravje.
Povabili smo jih, da svoje prostočasne aktivnosti fotografirajo ali napišejo literarni prispevek ter izdelke pošljejo na natečaj zdrave šole, ki smo ga organizirali na šoli. Spodaj si lahko ogledate njihove izdelke.

za zdravo šolo Živa Pirnar

 

Risba Špele Zacirkovnik, 1.b

 

Fotografije Matica Cerovška, 2.a – Pohod na Kum

 

Stenska poslikava Maje Marković, 2.c – slika stene prej in potem

 

Literarni prispevek Klavdije Brečko, 3.a

POSTATI MOČAN KOT SKALA IN TO TUDI OSTATI

Družina, prijatelji, najbližji… Vsi ti nam dajejo v življenju oporo, na katero se lahko vedno naslonimo, občutek varnosti, ko se počutimo nemočne in prestrašene, predvsem pa ljubezen, za katero vemo, da je najbolj iskrena in močna. V trenutkih, ko smo čisto na koncu, imamo občutek, da bomo zabredli v težave oziroma padli. Zato se vedno obrnemo na naše najbližje, saj so edini, ki nas zares dobro poznajo, ne dvignejo rok od nas, ko smo v nesreči, tako vemo da jih ne bodo niti v sreči. V življenju damo skozi veliko preprek in se nam včasih dozdeva, da ne zmoremo več, obupamo na skoraj vsakem koraku, ampak ne glede na to, v kakšni situaciji smo se znašli, vedno imamo v glavi posebne osebe in sicer tiste, ki jim zaupamo, se imamo z njimi lepo in v njihovih očeh vidimo pravico, srečo in veselje. Vemo, da kjer bodo oni, tam bomo prav tako mi, ampak srečni. Določeni izmed nas pa se težje odprejo, saj so jih v preteklosti določeni ljudje prevarali oziroma jim zadali takšno bolečino, da niso več sposobni verjeti v druge ljudi, prav tako pa tudi v njihova sledeča dejanja. Vsakdo izmed nas se razlikuje na prav poseben način in prav je tako. Pri ljudeh, ki pa se niso sposobni odpreti, je na neki način to za njih slabše, saj vpliva na njihovo zdravstveno stanje, zaradi katerega lahko pride do prevelikega stresa (sploh v primeru, da je takšna težava zelo močna in se sami niso zmožni soočiti z njo). Izgubijo lahko tudi apetit in lahko privede do različnih obolenj kot so srčno-žilna obolenja, anoreksija, astma…

Motivacija pa je del spodbujanja oseb okrog nas, ki nam želijo dobro in bi bili radi ponosni na nas, z namenom da uresničimo svoj cilj in pričakovanja. Z motivacijo drugih oseb smo zmožni doseči marsikaj, tudi tisto, za kar smo bili prepričani, da nismo zmožni narediti. S pravo motivacijo pa smo lahko na koncu ponosni na osebe, ki nas dvigujejo v višave, predvsem pa nase, saj nam je uspelo tisto, za kar smo se dlje časa trudili, to tudi uspeli in je naš trud vsekakor poplačan. Do sedaj sem prejela že veliko motivacije s strani bližnjih in moram priznati, da sem se počutila zelo dobro, ko sem spoznala kako malo potrebujemo za lastno srečo in da sem se našla na področju, kjer nikakor nisem pričakovala, da se bom. Moram reči, da je motiviranje zelo lepo dejanje, ki nas spremlja skozi naše življenje še posebej, če je iz strani posebnih oseb. Vsak izmed nas bi moral imeti ob sebi vsaj eno takšno osebo, ki bi bila njegovo gorivo in pogon. Brez tega smo v današnjem svetu pravzaprav na dnu, ko se gre za boljše počutje in pa doseganje določenih uspehov, ki si jih želimo prisvojiti.

Moj današnji nasvet za danes je to, kar bi vam rada sedaj povedala. Ne glede na to, koliko ovir imamo pred seboj, koliko oseb nam želi slabo in nas gleda na drugačen način. Pomembno je samo to, kaj si misliš TI o sebi in pa osebe , ki ti stojijo ob strani. In medtem, ko te bodo drugi želeli videti slabotnega na dnu: vstani, stisni zobe, pojdi do konca in jim dokaži, da zmoreš vse, kar si si zadal. Zadani jih s svojim uspehom tja, kjer jih bo najbolj bolelo in sicer v srce, na vse zadnje pa ne pozabi treh besed. NIKOLI NE OBUPAJ…

 

Dostopnost