Select Page

Na Srednji šoli Zagorje je bila v knjižnici gostja meseca MILENA MIKLAVČIČ, ki je izdala knjigi OGENJ, RIT IN KAČE NISO ZA IGRAČE I, II. del: BABICE, HČERE, VNUKINJE. Povabili smo jo v torek, 28. 11. 2017 ob 13. 30 .

To je oseba z izjemno energijo, ki se je lotila raziskovanja spolnih, družinskih … odnosov. Njeni pripovedovalci, večinoma so to ženske iz 20 stol. , ki so ji pripovedovale o tem , da na zakon niso bile pripravljene, saj so jih mame učile:« Ljubezen pride s časom, ne takoj. Če bo mož zelo naporen in bi zahteval svoje pravice večkrat na dan, naj se namažejo med nogami s svinjsko mastjo.«

Tabu teme so bile menstruacija, spolnost in rojevanje. Ena od pripovedovalk je rekla:« Vse do zadnjega sem bila naivno prepričana, da se bo otrok rodil skozi popek.« Katarina (1932)

Ko sem jo vprašala, ali je bilo težje življenje naših babic in prababic, ki so imele tudi po 10 in več otrok, ali današnjih žensk, ki pa bi bile rade »popolne žene, matere, uslužbenke, brezhibno urejene, …«, je menila da je bilo življenje babic bolj umirjeno.

Našim dijakom pa je položila na srce naslednje: nekateri mladostniki se v spolnost podajo pri 13 ali 14 letih, kar je veliko prerano. Mladi se vanjo spuščajo prezgodaj. Pomembna so čustva, zrelost mladostnikov, ki naj se pred intimo najprej dobro spoznajo.

Danica Štrtak

Dostopnost