Select Page

1. in 2. februarja 2017 je v Srednji šoli Zagorje potekal Nefiks karierni dan. Namen organiziranja kariernega dneva je, da dijaki spoznajo, da študij ni samo cilj, temveč samo pot do cilja, ki si ga zastavimo. Zato smo v ta namen povabili in gostili predstavnike različnih poklicev. Svojo poklicno pot so dijakom predstavili tudi nekateri profesorji Srednje šole Zagorje. Za dijake zaključnih letnikov smo organizirali okroglo mizo in povabili naše bivše dijake, ki so na svoji poklicni poti že uspešni, ter predstavnike delodajalcev: Dorotejo Žnidarko, Manco Vovk, Anjo Miklavčič, Rada Daradana, Marka Pavčnika, Draga Kopušarja, Siniboja Knežaka, Sašo Peganin Reneeja Vozlja.

Eno izmed delavnic, ki so se odvijale na šoli, sta organizirali Stana Kovač Hace in Sabina Eberl, izvajala pa jo je Doroteja Žnidarko. Ker smo se v tem šolskem letu vključili v evropski projekt »Odgovorno s hrano«, smo delavnico izvedli v okviru Eko šole.  To je mednarodni projekt, v katerem, poleg slovenskih eko šol, v letošnjem letu jih sodeluje 45, sodelujejo tudi eko šole iz osmih partnerskih držav.

To je eden prvih projektov v EU, ki obravnava ključna vprašanja porabe hrane v šolskih programih. Preko metodologije sedmih korakov mladi razvijajo kritično mišljenje, znanje in usposobljenost, da postanejo globalni državljani in da sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju hrane.

Dijake želimo opremiti z osnovnim znanjem iz prehranske pismenosti, ki, poleg znanja, vključuje še veščine in vedenja, ki so potrebni za načrtovanje, vodenje, izbiranje, pripravo in uživanje hrane kot pripravo na samostojno odgovorno odraslost.

Ker vemo, da imajo današnji način proizvodnje, transporta, prodaje in porabe hrane velik vpliv na naše zdravje, smo izvedli delavnico, kjer so bila predstavljena temeljna načela zdravega življenjskega sloga, kar pomeni zdrav način prehranjevanja, pomen telesne aktivnosti, kako obvladovati stres ter kakšno je kvalitetno spanje. Vsi, ki so želeli natančne informacije o sestavi svojega telesa, jim je sodelujoča, Doroteja Žnidarko, napravila meritve z medicinsko diagnostično napravo Body Composition Monitor. Body Composition Monitor je naprava, s katero natančno ugotovimo količino ekstracelularne in intracelularne vode, težo telesnih celic brez maščevja, mišično maso in kostno tkivo, telesno maščevje in razporeditev maščevja (visceralne maščobe).

Gospa Doroteja Žnidarko je dipl. m. s. in je zaposlena v podjetju Fresenius Medical Care Slovenija, kot svetovalka s področja dialize. Pričela je s prav zanimivo pozitivno mislijo: «Sestre so najboljše osebe … Z njimi si deliš nasmeh, ko ti je hudo, brez vprašanja brišejo solze.« Z nami je delila zelo zanimivo zgodbo o svoji poklicni poti. Poudarila je, da si mora človek v življenju zastaviti cilje, h katerim mora strmeti. Na poti do uresničitve le-teh je veliko preprek, vendar jih je vredno prehoditi. To so cilji, ki nam kreirajo naša življenja, vodijo k sreči in uspehu.

Srečanje je zaključila z mislijo: »Če drug drugemu prisluhniti, bomo znali, drug drugemu besedo toplo bomo dali, če drug drugemu dobro bomo želeli, v miru, razumevanju in sreči bomo živeli.«

Dostopnost