Select Page

Ker je naša šola Ekošola, si prizadeva delati na problemih, ki jih opazimo v svojem lokalnem in širšem okolju.  Pomembno je probleme pogledati  iz globalne perspektive, še posebej ko za zajtrk pijemo čaj iz Kitajske, za kosilo jemo ribo iz Atlantskega oceana in večerjamo krompirček, ocvrt na palmovem olju iz Indonezije. Vsak od nas ima možnost trikrat na dan spremeniti svet! Naše odločitve vplivajo na ljudi in okolje na drugem koncu sveta, zato je pomembno razumeti svetovne povezave s pomočjo globalnega učenja za trajnostni razvoj.

Predelana hrana in palmovo olje, velika poraba mesa, zavržena hrana, majhna raznovrstnost hrane na krožniku; vse to so teme, ki jih zajema projekt 7 korakov do odgovornega prehranjevanja, v katerega se je vključila naša šola. Ker je to široka tema in je ni mogoče zajeti v celoti, se je delo porazdelilo na več področij  s skupino kompetentnih in motiviranih dijakov, ki so odgovorni za ozaveščanje dijakov in zaposlenih na naši šoli ter nekaj izbranih dijakov, ki so se posvetili raziskovalnima nalogama.

Dijaki in mentorji smo odšli na sejem Narava in zdravje ter si ogledali Unicefov muzej realnosti v Muzeju iluzij. Dobili smo kar nekaj  idej  in jih poskušamo realizirati. V nastajanju sta dve raziskovalni nalogi z naslovoma  Od vil do vilic, s kemijo ali brez ter Telesna aktivnost in zdrava prehrana sta ključ do uspeha.

Mnogi mislijo, da ni mogoče rešiti sveta pred podnebnimi spremembami, krčenjem gozdov in igro pomanjkanja hrane na eni strani ter izobiljem in vse večjo količino odvržene hrane na drugi strani sveta, za katero se večkrat izkaže, da je še užitna. Človeštvo živi, kot da ima na voljo dva ali pa celo tri planete. Naš planet je čudovita oaza, ki lahko, če zanj dobro skrbimo, dolgoročno zadosti potrebam celotnega človeštva. Ker smo mnenja, da je prihodnost v otrocih in da ni potrebno biti junak, da se spopadeš s svetovnimi problemi, smo dijaki in mnogi drugi, ki smo del tega projekta,  živi dokaz, da z majhnimi, a dobro premišljenimi potezami pridemo do velikih sprememb. Naj bo naše delo navdih za druge in skupaj bomo živeli v bogastvu in razkošju, ki nam jo ponuja okusna in zdrava lokalna in sezonska hrana. Naj nas spomnim na slavne besede Neila Armstronga: ”To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.”

Aldijana Smajlović, 2. A

Dostopnost