Select Page

ZASAVJE ZA ZDRAVJE ŽE PETIČ

V četrtek, 22. oktobra 2015 smo dijaki 4. letnika programa Zdravstvene nege že peto leto zapored izpeljali prireditev Zasavje za zdravje, ki se je odvijala v mestnem parku dr. Janeza Drnovška od 8.30 do 12.30.

Vsako leto je namen naše prireditve, da bi promovirali zdrav način življenja. Zdravje je pomembno za vsakogar, zato smo se potrudili in pripravili zanimive predstavitve za obiskovalce.
Po parku smo imeli postavljene stojnice z različno vsebino za mlajše in starejše obiskovalce. Na stojnici, kjer so si lahko tako mladi kot starejši brezplačno izmerili krvni sladkor in krvni tlak, je bilo največ obiska, saj povečane vrednosti lahko za vsakogar pomenijo veliko tveganje za nastanek bolezni. Na prireditvi so si lahko obiskovalci ogledali zgradbo človeka, saj smo imeli predstavljene modele prsne in trebušne votline, očesa in ušesa. Ker pa smo promovirali zdravje, nismo mogli mimo športnih dejavnosti. Pripravili smo krajšo uro športne vzgoje. Veliko pozornosti sta pritegnili  reševalni akciji ekipe prve pomoči. Prva je bila na temo gozdarske nesreče, druga pa na temo nesoglasje in nesporazum med paroma. Da pa obiskovalci niso bili lačni, je  poskrbela skupina dijakov, kateri so pripravili degustacijo zdravih namazov. Na koncu parka sta bili postavljeni še dve stojnici. Prva skupina je predstavljala delavnico o spolno prenosljivih boleznih , za najmlajše obiskovalce so pripravili delavnico o  razlikah med deklicami in dečki. Druga skupina pa je predstavljala programe DORA, SVIT in ZORA. Postavljeno smo imeli tudi napihljivo črevo, kjer so si lahko obiskovalci ogledali spremembe ob nastanku raka na črevesju in otipali zdrav, cističen in rakav model dojke. Z nami so bili tudi študentje medicine in gospe iz društva onkoloških bolnikov.
Čeprav je bilo vreme turobno, nas to ni motilo, saj sta nas vodila  dobra volja in nasmeh na obrazih obiskovalcev.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki so prišli na ogled. Posebna zahvala pa je namenjena vsem organizacijam in društvom, ki so nas podprli in nam priskočili na pomoč pri uresničevanju našega načrta.

Monika Grošelj

Foto utrinki (fotografije Janje Razpotnik)

Dostopnost