Select Page

Projektni teden v Srednji šoli Zagorje

Zadnji teden pouka v oktobru smo v Srednji šoli Zagorje imeli pouk, ki ni takšen, kot ga poznamo: urnik, določene učne ure, predmeti, profesorji … Začeli smo namreč izvajati projektni teden. Naša šola že od časov prenove izobraževalnih programov vsako leto v projektnem tednu ponudi dijakom drugačne pristope k učenju, vsebine, ki so povezane z življenjem, z drugimi strokovnimi področji ….

Letos je bila tema projektnega tedna Mladi učijo mlade. Tako so dijaki programov zdravstvene nege učili trgovce, gastronome in obratno. Na šolo smo povabili tudi zunanje izvajalce, ki so iz lastnih izkušenj predstavili svoje delo, življenje … Tako je prostovoljec Jure z MCT-ja prikazal dijakom 2. letnika, programa zdravstvena nega, svojo izkušnjo z življenjem v tujini. Gospa s Karitasa je dijake osveščala in ozaveščala o trgovini z ljudmi, dijaki zdravstvene nege so učili svoje vrstnike o pomenu in vrstah kontracepcije, spolno nalezljivih boleznih … v delavnici z naslovom Ni me prinesla štorklja. V kuhinji pa so dijaki programa gastronomski tehnik skupaj z zdravstveniki nižjih letnikov pekli piškote, pečene kolačke, ameriške palačinke in pripravljali sadne solate. V strežbi so dijaki mešali koktajle, mlečne sadne napitke in flambirali ananas ter višnje. Rezultate peke, flambiranja, mešanja so lahko tudi poskusili in pojedli ter spili.

Dijaki so se v sredo po oddelkih in programih odpravili na ekskurzije. Pot jih je vodila po Ljubljani v času Emone, v Sežani so si ogledali vinsko klet, v Bistri so se v tehniškem muzeju seznanjali s fiziko, si ogledali v Vrbi Prešernovo rojstno hišo, na Bledu bili gostje visoke šole za gostinstvo in turizem, odšli v univerzitetni klinični center v Ljubljano, center Draga pri Igu, komuno za zdravljenje odvisnikov od drog Don Pierino …

Lahko bi še naštevali, kam vse so šli in koliko stvari so počeli naši dijaki! Navedli smo samo delček aktivnosti in ekskurzij, ki smo jih v projektnem tednu izvedli. Kako so dijaki uživali, kažejo pričujoče slike nasmejanih in zadovoljnih udeležencev, ki so letos dokazali, da imajo, kljub mladosti, že zelo veliko znanja, ki so ga z veseljem in strokovno delili s svojimi vrstniki.

Maruša Kolar

Dostopnost