Select Page

Oktober je na srednji šoli Zagorje poskrbel za veliko zanimivih, poučnih in na drugačen način predstavljenih vsebin. V tridnevnih aktivnostih so dijaki imeli priložnost ustvarjati,, spoznavati, se družiti in širit obzorja.

Dijaki nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja so se prvi dan udeležili ekskurzije v Rogaški Slatini, kjer so si ogledali steklarno Rogaška, Kolinsko in Afrodito. Dijaki PTI programa so odšli na ekskurzijo v Klinični center, kjer so si ogledali velikansko kuhinjo, ki pripravlja obroke za bolnike. Dijaki prvih letnikov programa zdravstvene nege pa so se odpeljali na Primorsko.
Na šoli so si dijaki na temo strahu ogledali slovenski film Strahovi. Kasneje je sledil pogovor z režiserjem filma in sogovornikom Samerjem Arkawi, begunecem iz Sirije ki v Sloveniji deluje kot aktivist ozaveščanja proti nestrpnosti. Dijaki so pogovor z zanimanjem poslušali in pripravili vprašanja zanj.  Na delavnicah se je tema strahu razširila tudi na anksioznost in fobije, sproščanje in meditiranje.

Ker  še vedno sodelujemo v projektu Odgovorno s hrano, smo za projektni teden pripravili tudi številne delavnice na temo pomarančni sok. Dijaki so prvo uro z razrednikom pogledali film Zgodba o pomarančnem soku, nato je sledila delavnica Zobna erozija.

Je kozarec svežega pomarančnega soka za odličen začetek dneva? Ta okusna pijača je priljubljena povsod po svetu. V dokumentarnem filmu Meriem Lay se postavlja vprašanje:

»Ali se za televizijskimi oglasi, ki prikazujejo pridelovalce, kako dobesedno poljubljajo svoje, od sonca ožarjene pomaranče, ne skriva bolj kisla resničnost.« Film se osredotoča na vprašanje zdravja, prakse ročnega dela, intenzivnega kmetijstva in uporabo pesticidov med proizvodnjo.

Zaradi tega se vse delavnice navezovale na vsebino filma. Naj jih naštejem: oKrogla pomaranča, Peklenska pomaranča, Strip: Pomaranča, določanje C vitamina v soku ene pomaranče, Resnično oglaševanje ali zavajanje, Od pomaranče do pomarančnega soka, Podnebne spremembe, Antioksidanti in pomarančni sok, (De)hidracija v športu, Zaljubljen v tri oranže, Sok ali sladkana voda, Trajnostna potrošnja, Pot pomaranč v trgovine, Pomarančni sok v mešanih pijačah, Izdelava in aranžiranje naravne kozmetike ter Pravična trgovina.

Dostopnost