Select Page

V sredo, 19. 10. 2016 smo dijaki 4. letnika Srednje šole Zagorje, program zdravstvena nega že šesto leto zapored izpeljali prireditev Zasavje za zdravje, ki je potekala v mestnem parku dr. Janeza Drnovška, od 9:30 do 12:30. Letošnja tema projekta je bila Hrana – zdravilo ali strup.

Vsako leto je namen dijakov, da promoviramo zdrav način življenja. Zdravje je pomembno prav za vsakogar, zato smo na letošnji prireditvi pripravili zanimive in poučne delavnice za obiskovalce.

Po parku smo imeli razstavljene različne stojnice, ki so bile namenjene prav vsem, tako tistim najmlajšim, kot malce starejšim. Ogromno pozornosti je letos pritegnila vaja ekipe prve pomoči. Prikazali so prometno nesrečo, v kateri je bil ranjen kolesar, v avtu pa smo imeli gospoda, katerega je bilo potrebno oživljati, njegovo ženo s poškodbo hrbtenice ter dojenčka, ki se je zadušil s koščkom hrane. Tudi delavnica, pri kateri so si mimoidoči lahko brezplačno izmerili krvni sladkor in krvni tlak, je bila zelo obiskana. Letošnje leto smo prvič v sodelovanju z Zdravstvenim domom Zagorje pripravili delavnico, kjer so si obiskovalci lahko ogledali koliko skrite soli, maščobe in sladkorja je v določenih živilih. Sledila je anatomska delavnica. Dijakinje so predstavile zgradbo srca in prebavnega trakta. Naslednja je bila delavnica zdrave prehrane, kjer so dijaki stregli suhe krhlje, ki so jih sami posušili. Predstavila se je tudi ekipa, ki je skrbela za šport. Dijaki so pripravili zanimive športne igre za vsako starostno skupino.  Na prireditvi so se  predstavljali tudi programi SVIT, ZORA in DORA. Na tej stojnici so si obiskovalci lahko ogledali tudi napihljiv model debelega črevesja, skozi katerega so jih popeljale študentke medicine.

Čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno, nas to ni motilo, saj so nas vodili dobra volja dijakov, nasmeški obiskovalcev in veliko zanimanje mimoidočih.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki so nas obiskali. Posebna zahvala pa je namenjena organizacijam in društvom, ki so nas podprli in nam priskočili na pomoč, da nam je projekt resnično uspel kot smo si zamislili in ga načrtovali. Dijaki tretjega letnika Srednje šole Zagorje, program zdravstvena nega pa vam že kličejo nasvidenje naslednje leto.

Ana Maria Zaman

Dostopnost