Select Page

V sredo, 13. aprila 2016 smo se skupaj z dijaki Srednje zdravstvene šole Celje odpravili proti zagorskemu kamnolomu. Med potjo smo vneto razmišljali, kam nas pelje profesorica, kaj bomo počeli, itd. Ko smo prispeli, smo bili zelo presenečeni. Z daljave se je videl ogenj in veliko število ljudi, ki so kričali in tekali naokrog. Bili smo zmedeni, ko pa smo le opazili naše prijatelje, dijake Srednje šole Zagorje, kako se naskrivaj smejijo in hihitajo, smo si malce oddahnili, ker smo takoj pomislili, da je le vaja in da ni resnih poškodovancev. Pretvarjali smo se, da se je nesreča res zgodila, zato smo hitro odhiteli poškodovancem na pomoč. S seboj nismo imeli ustrezne opreme, zato smo morali biti iznajdljivi s stvarmi, ki so ležale naokrog. V torbah dijakov smo našli nekaj rut in povojev, da smo lahko oskrbeli večje poškodbe, npr. krvavitve, tujke, ipd. Poškodovanci so bili tudi opečeni, nezavestni, težko so dihali … Število poškodovancev je bilo ogromno, zato so nam na pomoč priskočile številne službe. Po našem klicu na klicni center so bili na kraju nesreče prvi  policisti iz Policijske postaje Zagorje ob Savi. Zavarovali so območje in popisali podatke o nesreči. Kaj kmalu za tem so prišli tudi gasilci gasilske enote PGD Zagorje mesto. Pripeljali so s tremi gasilskimi vozili. Hitro so pogasili ogenj in nam pomagali pri poškodovancih. Pripeljali so nam tudi nosila in nekaj dodatnega materiala, da smo lahko oskrbeli rane. Nato so na kraj nesreče prispeli tudi gorski reševalci, saj je bil poškodovanec  ujet visoko v steni kamnoloma. Ob pogledu nanj, nam je kar zastal dih. Pri vsej tej zmešnjavi smo izvedeli, da sta dva poškodovanca zaradi stresa pobegnila v gozd, neznano kam. Hitro smo poklicali Kinološko društvo Zagorje, da so s psi sledilci odšli iskat pobegla.

Celotna vaja je trajala več kot uro in mislim, da smo se super odrezali. Seveda nam brez pomoči vseh služb, ki so priskočile na pomoč, ne bi uspelo. Bil je nepozaben dan in nepozabna vaja, zato upam, da bomo takšen dan še kdaj ponovili.

Sledila je delavnica v šolski kuhinji. Dijaki petih letnikov programa gastronomija so bili mentorji dijakom celjske šole, kjer so s skupnimi močmi pripravili kosilo in dekorirali mizo. Nato je sledila skupna degustacija okusnega kosila.

 

 

Tajda Železnik, 2. a

Dostopnost