Select Page

»Ko so drugi sanjali vojno, je on sanjal nebo. A vojna je prišla in vzela nebo.« (Rok Sanda)

V petek, 11. 12. 2015, so si dijaki in učitelji Srednje šole Zagorje v zagorskem kulturnem centru ogledali gledališko predstavo Ikarus.

Čeprav gledališka skupina  KUD Little Rooster Productions izvira iz Posavja,  jim je jezik v primorskem narečju, italijanščini in »spakedrani« nemščini tekel »kot namazan«.

Zgodbo je avtor, Rok Sanda, postavil na Goriško, v čas tik pred začetkom prve svetovne vojne, kjer se vedno bolj čutijo mednacionalna nasprotja in nasprotja med Slovenci, ki sanjajo o svoji državi, ter »nemškutarji.« Ne glede na razmere je to še vedno čas za sicer »prepovedano« ljubezen in sanjarjenje o lastnem letalu.

Sarajevski atentat, vojna napoved in začetek soške fronte leta 1915 spremenijo njihovo življenje. Ženske in otroci so odpeljani v taborišča, moški pa odhajajo na eno ali drugo stran fronte.  Ne glede na »zmagovalca« pa je vojna prinesla le bolečino in smrt, ki se ne konča ob koncu vojne, ampak se nadaljuje tudi v času, ko so Primorsko zasedli fašisti.

Naj misel znanega politika: »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan,« zamenjajo besede perujskega pisatelja Sergio Bambarena: »Ne pozabite: ko začutite, da je življenje pretrdo z vami in se želite vdati, se spomnite, kdo ste. Spomnite se svojih sanj.«

p.s. Priporočamo ogled vsem srednjim šolam in višjim razredom osnovnih šol.

ZR

Little Rooster Productions

Dostopnost