Select Page

V torek, 8.12.2015, smo se dijaki Srednje šole Zagorje iz različnih programov in letnikov odpravili na ekskurzijo v Starošince. Iz Zagorja smo odšli ob 8. uri, na cilj pa smo prišli približno ob pol 10-ih. Po vožnji smo se najprej pogreli, nato pa smo se odpravili na ogled hleva, kjer je oskrbnik ravno čistil konjske bokse. Že v teoretičnem delu smo izvedeli veliko novega, sledil pa je še ogled konjev v njihovem naravnem okolju, na pašniku. Ko se jim je naša skupina približala, so bili konji zelo zaupljivi in lahko smo si jih od blizu ogledali ter jih pobožali. V hlevu nam je mentorica razložila, kako se konja pravilno očisti in katere krtače je potrebno najprej uporabiti. Skupina se je razdelila na pol in vsaka skupina je očistila svoj del konja, mu počesala rep in grivo ter očistila kopita. Ko je bil konj urejen, smo lahko zunaj še vsi jahali. Na koncu je na ranču sledila še komunikacija s konji, kjer smo lahko z različnimi metodami opazovali, kako se konj odziva na naša dejanja. Vsem mentorjem smo se zahvalili in se odpravili proti muzeju, kjer imajo shranjene stare kmečke pripomočke. Od ral in plugov starih več kot 80 let do pletenih košar, stiskalnic, lončenih posod in še veliko drugega. Le nekaj korakov stran od muzeja  je bila naša zadnja postaja, in sicer ekološka kmetija. Lastnik nam je povedal, da se na kmetiji ukvarjajo s poljedelstvom, predvsem z gojenjem lana, prašičjerejo, kokošjerejo in peko kruha ter keksov iz pirine moke. Ogledali smo si kokošnjak, nato pa nas je lastnik povabil, da tudi sami pokusimo njihove domače izdelke. Ob toplem čaju smo imeli na voljo  kekse iz pirine moke in bučnih semen, bučno olje, pirin kruh in bučna semena. Ko smo se vsi pogreli in najedli, je bil čas za odhod domov. Ekskurzija se mi je zdela poučna, saj sama nisem vedela veliko o konjih in ekološki pridelavi hrane, zdaj pa zagotovo vem več.

Marina Ebrl, 2. a

Dostopnost