Select Page

 

V sredo, 15. 10. 2014, so se dijaki Srednje šole Zagorje, programov gastronomija ter gastronomske in hotelske storitve, udeležili vsakoletnega Gostinsko-turističnega zbora. Letos je bilo v Portorožu že 61. Srečanje gostinskih in turističnih delavcev. Šolo sta na tekmovanju zastopali ekipi kuharstva in strežbe.

Ekipa strežbe, ki so jo sestavljali Marsel Judež, Veronika Ilić in Eldin Fejzić, mentorica pa je bila učiteljica praktičnega pouka Mojca Omahne, je morala skreirati hladno predjed, ki je vključevala filiranje in mariniranje ribe. Veronika se je odločila in naredila file sardelic v sivkini marinadi, kot prilogo pa je dodala riž z balzamično omako. Sledila je naloga iz flambiranja sladice, pri kateri je Marsel uporabil kakijev pire in flambirano granatno jabolko. Za zaključek pa je Eldin pokazali svoje znanje ob sprejemu dveh gostov ter izvedbi suhe strežbe. Dijaki so prejeli bronasto priznanje.

gtz14_1

Ekipo kuharstva so sestavljali Klemen Razboršek, Luka Pergar in Tedeja Šalić, vodil pa jih je mentor Teo Gosak, učitelj praktičnega pouka. Njihova naloga je bila povezana z vsebino Magic boxa. Iz sestavin, ki so jih dobili v »skrivnostni škatli«, so morali napisati seznam živil v količinah, po normativih za pripravo jedi za 2 osebi, pripraviti kratek opis postopka priprave mesne jedi, omake, priloge in zelenjave. Skuhali so pečena jetra, puranje zvitke s špinačo in papriko v naravni omaki in korenčkov pire. Za pripravljene jedi so dijaki prejeli priznanje za sodelovanje.

gtz14_2

Dostopnost