Select Page

Dragi dijaki in dijakinje,

za nami so tedni precej drugačnega življenja, kot smo ga bili vajeni.

Prepričana sem, da smo se v tem nenavadnem času naučili marsičesa. Zelo si želim, da bi v prihodnje znali ceniti vse, kar smo najbolj pogrešali. Prav gotovo so topli in iskreni medosebni stiki manjkali vsem.

Naj vam zapišem zgodbo neznanega avtorja:

Nekega dne je učitelj pripravil učencem nenapovedan test. »Kakšna groza,« so si mislili učenci. Razdelil je liste po klopeh. Ko je imel vsak učenec svoj test, jim je dovolil, da ga obrnejo.

Na njihovo presenečenja na drugi strani lista ni bilo vprašanja, le črna pika na sredini lista. Profesor jim je rekel, naj napišejo, kar vidijo. Malce zmedeni učenci so pričeli pisati … Na koncu je na glas prebral vse rešene teste. Vsi, brez izjeme, so opisovali majhno črno piko na sredini lista, obrazložili njeno pozicijo in podobno. Ko je prebral vse, jim je razložil namen naloge.

»Ne bom vas ocenil, želim pa, da razmislite o tej nalogi. Nihče izmed vas ni pisal o belem papirju, vsi ste se osredotočili le na tisto črno piko sredi papirja. Podobno se dogaja v življenju. Vedno se osredotočamo na slabo, na tiste majhne črne pike. Življenje je dar, ki ga moramo vsak dan praznovati. Če se bomo osredotočali le na slabe stvari: pomanjkanje denarja, bolezni, težave v odnosih, razočaranja … bomo pozabili, da obstaja okrog nas svetloba … Temne pike so zelo majhne v primerjavi z vsem, kar imamo dobrega v življenju. A prav te onesnažijo naš um. Obrnite pogled stran od črne pike, osredotočite se na svetlo stran papirja.«

Dragi dijaki in dijakinje, želim vam, da bi v teh časih znali videti svetlo stran, da bi z energijo in vztrajnostjo svoje mladosti uspeli premagati vse težave in poiskali nove načine ustvarjanja in povezovanja. Mnogi med vami to že počnete. Zelo vesela in ponosna sem, ko preberem, kako pomagate staršem, starim staršem, sorojencem, sosedom, sošolcem ali kot prostovoljci.

Pred nami so praznični dnevi, ki jih bomo tokrat preživeli drugače, v krogu svoje družine in najbližjih, zato vsem vam in vašim dragim želim, naj bodo vaši praznični dnevi prazni skrbi in polni veselja in upanja.

Vaša ravnateljica,

Aljaša Urbanija

Dostopnost