Select Page

V letošnjem šolskem letu smo imeli možnost sodelovati v mednarodnem tekmovanju Mai Più, katerega slovenski partner je bil Academus iz Kopra. Za sodelovanje je bilo potrebno izdelati kratek film, katerega vsebina je morala biti vezana na temo duševne bolezni ali humanosti oz. nehumanosti. Izbrali smo slednjo. Režisersko in igralsko zasedbo so sestavljali Nastja Planinc, Lidija Grgić, Aldina Lukavačkić, Damir Husić in Aljana Smajlović.

V filmčku smo želeli predstaviti dogodka iz resničnega življenja, dva primera kršenja kodeksa etike medicinskih sester in osnovnih človekovih pravic.

Snemanje in priprave scen so bile zelo zanimive, seveda je bilo veliko zabavnih trenutkov. Potem nas je čakalo še montiranje videa ter zadnji popravki. Po oddaji videa sploh nismo vedeli, kaj pričakovati. Po določenem času nam je prof. Pirnarjeva povedala veselo novico o pridobitvi nagrade za najboljši video v celotni Sloveniji in da to pomeni, da smo se uvrstili na mednarodno tekmovanje. Bili smo zelo veseli, ampak se nismo še zavedali, koliko dela nas čaka do konca tekmovanja. Na socialnih omrežjih smo v enem mesecu morali izbrati čim več ogledov, všečkov in delitev. Vse to se je točkovalo po posebni skrivnosti formuli, ki je na koncu pokazala pravega zmagovalca. Trudili smo se deliti naš video z vsemi znanci in neznanci, v zadnjem trenutku smo se celo spomnili prositi ZON, da objavi naš video, da bi le-ta dosegel večjo publiko. Po koncu tekmovalnega dela smo bili povabljeni v Milano, na posebno konferenco, kjer so tudi predstavili vse prejemnike nagrad, ločene na kategorije.

Naša pot v Milano se je začela 27. 1. 2019 v zgodnjih jutranjih urah. Po dolgi poti smo se nastanili v hostlu Ostello Bello Grande, nedaleč od središča metropole. Naslednji dan smo se odpravili do Univerze Milano – Bicocca, kjer nas je čakala dolga konferenca v italijanskem jeziku, na koncu je bila podelitev nagrad. Naši sotekmovalci so prihajali iz različnih srednjih šol iz Italije, Romunije in Grčije.  Od 4 možnih kategorij smo prejeli nagrade v kar 3 kategorijah. Prvo je podelil Goethe inštitut – Publikumspreis (izbira javnosti), katerega nam je izročila predstavnica inštituta. Drugo po vrsti je bilo nacionalno priznanje (1. mesto v Sloveniji), ki nam jo je podelil častni konzul Slovenije v Italiji. Tretja, in s tem najpomembnejša nagrada – Global Video Award (mednarodna nagrada za najboljši kratek film), je bila prava pika na i. Ob tem smo dobili še športno kamero GoPro in dodatno opremo, da bi lahko v prihodnosti ustvarili še boljše filme.

To je bila neverjetna izkušnja, ob kateri smo se naučili veliko o duševnih boleznih, snemanju filmov, spoznali nove prijatelje, se naučili priprave domačih njokov in tiramisuja ter še mnogo več. Zahvaljujemo se organizatorjem tekmovanja Mai Più, Academusu, Srednji šoli Zagorje in mentorici prof. Živi Pirnar.

Aljana Smajlović, 4. A

 

Dostopnost