Select Page

Tako bi rekli malčki v oddelku Srnic, katere smo dijaki tretjega letnika Srednje šole Zagorje, smer zdravstvena nega,  pod mentorstvom profesorice Sabine Eberl,  obiskali v vrtcu Center Zagorje. Malčkom smo predstavili in jih poskušali naučiti,  zakaj je vzdrževanje higiene zob in ustne votline tako zelo pomembno.vrtec2017_1

Dijaki smo  pri pouku zdravstvene nege otroka pripravljali predstavitve, plakate, zgodbice in pobarvanke. Ko smo prišli v vrtec, so nas bili otroci in vzgojiteljice zelo veseli. Nekateri otroci so bili na začetku malo sramežljivi, nekateri tudi malce boječi. Mislili so, da so v njihov vrtec prišli zobozdravniki in ne bodoči zdravstveniki.

Uvod v naše predstavitve smo naredile dijakinje s plakatom Higiena zob. Otrokom smo poskušale na čim bolj zanimiv način predstaviti nekaj splošnih informacij o zobkih.  Mislim, da nam je to tudi uspelo, saj smo na koncu predstavitve izvedle kviz, pri katerem so vsi lepo sodelovali.

Sledila je tema z naslovom Zdrava prehrana, kjer so dijakinje otrokom predstavile, kako zdrava in nezdrava prehrana vplivata na zobe in na naše zdravje. Predstavile so, zakaj je pomembno čez dan razporediti pet obrokov. Najbolj so jim bile zanimive pobarvanke, ki so jih na koncu dijakinje razdelile otrokom. Pobarvali so hrano, ki je koristna za njihovo zdravje.

Sledila je PowerPoint predstavitev. Potekala je v prostoru, kjer otroci običajno in vsakodnevno izvajajo športne in druge aktivnosti. Skozi predstavitev sta dijaka otroke vzpodbujala, da so razmišljali, podali svoje mnenje. Otroci so bili zelo sproščeni, tudi sami so se vključevali v predstavitev in nas s kakšno izjavo tudi presenetili in nasmejali.

Menim, da je bila ta predstavitev ena izmed najbolj zanimivim, saj so imeli na zdrsnicah različne slike, ki so zelo nazorno pokazale in predstavile, kaj se lahko zgodi z zobmi, če uživamo preveč sladkih pijač in  sladkarij, ter če si zob ne umivamo redno.

Po tej predstavitvi smo se vrnili v oddelek Srnice, kjer so dijaki imeli zadnjo predstavitev z naslovom Zobna miška. Poučili so jih o tem, koliko zob se nahaja v ustni votlini in kaj se zgodi z zobom, ko izpade.vrtec2017_2

Po predstavitvah smo se še malo poigrali z otroki iz vrtca, potem pa je sledil odhod, ki nobenemu ni bil niti malo všeč, saj so se ravno, ko smo odhajali, otroci zelo odprli in postali zelo zgovorni.

Mislim, da je bila ta izkušnja za nas zelo poučna, saj so bili naši poslušalci mlajši člani, ki pa ne razumejo strokovnih/ zahtevnejših besed. Vse teme smo jim morali predstaviti na čim bolj preprost, praktičen način s slikami. Ob tem smo se preizkusili v komunikaciji, ki je bila zelo spontana, nenačrtovana, prilagojena njihovi starosti in razpoloženju. Zato lahko resnično potrdimo, da delo medicinske sestre zahteva ogromno znanja, različnih spretnosti, iznajdljivosti, prilagodljivosti in iskrenosti. Želimo si, da bi si takšnih izkušenj še pridobili.

 

Zala Zaman, 3. B

Dostopnost