Select Page

50 odtenkov sive ekonomije – zavod Nefiks

Višji davki za politike

Na Srednji šoli Zagorje se je odvijala delavnica na temo sive ekonomije, ki jo je Zavod Nefiks organiziral v okviru projekta “50 odtenkov sive ekonomije”. Zavod Nefiks projekt izvaja že drugo leto, njegov glavni namen pa je ozaveščanje mladih o posledicah, ki jih siva ekonomija prinaša za gospodarstvo in celotno družbo.

siva_ekonomija_1

Delavnica se je pričela z debato o tem, kaj sploh je siva ekonomija ter kakšne učinke prinaša za celotno družbo. Razpravljalo se je tudi o dejstvih, zakaj je pomembno, da se plačuje davke in kaj vse se pravzaprav financira iz državnega proračuna.

siva_ekonomija_2

Da so mladi lahko podali tudi svoje predloge, so po skupinah razpravljali o morebitnih ukrepih, kako bi se lahko obseg sive ekonomije zmanjšal oziroma kakšne ukrepe bi morala država za to sprejeti.

siva_ekonomija_3

 

Mladi so predlagali, da bi morala država več denarja vložiti v industrijo in s tem zagotoviti več delovnih mest. Poostri naj nadzor nad delom na črno in vzpostavi boljši nadzor nad plačevanjem davkov ter uvede višje kazni za kršitelje. Prav tako so mnenja, da bi morala zvišati minimalne plače oziroma povišati plačo tudi glede na težavnost dela. Udeleženci pa so dejali tudi, da bi v Sloveniji morali imeti višje davke za politike.

siva_ekonomija_4

Da smo dobili občutek, kaj si udeleženci pravzaprav želijo, so dobili možnost, da navidezno razpolagajo z davkoplačevalskim denarjem. Kako bi torej oni razpolagali s tem denarjem, kam bi ga vložili ?

Večina denarja bi tako porabili za višje štipendije, povišali bi pokojnine, vlagali bi v turizem in šport, del denarja bi namenili za ureditev kulturnih znamenitosti ter v podjetništvo.

Delavnica je potekala v sproščenem vzdušju. Srednješolci so aktivno sodelovali in prav tako podali kar nekaj konkretnih predlogov in mnenj.

“Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje ‘Vklopi razum – zahtevaj račun!’, katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.”

Dostopnost